בית הנשיא 10.4 ירושלים.
נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, ורעייתו, הגברת נחמה ריבלין, אירחו הערב, יום ראשון, ב' ניסן, 10 באפריל, במשכנם את טקס האזכרה הממלכתי המשותף לנשיאי וראשי ממשלות ישראל שהלכו לעולמם. השנה הוקדש הטקס להנצחת הנשיא הראשון ד"ר חיים וייצמן ז"ל וראש הממשלה אריאל שרון ז"ל. עוד השתתפו בטקס ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, סגן יו"ר הכנסת ח"כ מאיר כהן וראש עיריית ירושלים ניר ברקת.
במהלך הטקס הוענקו שני פרסים, הפרס הראשון להנצחתו של הנשיא חיים וייצמן ז"ל אותו חלקו באופן שווה התכנית "היסטוריונים צעירים" מבית הספר על שם עמוס דה-שליט ברחובות, המפעילה תלמידים במחקר ובלימוד מורשתו ופועלו של חיים וייצמן ז"ל, ועדן רימון, תלמידת "אשל הנשיא", על תכנית הרדיו החינוכית לנוער שערכה בנושא "מי אתה חיים וייצמן".
הפרס השני להנצחת ראש הממשלה, אריאל שרון ז"ל, הוענק לד"ר אפרת זקבך על עבודתה לקבלת דוקטורט באוניברסיטת בר אילן בנושא "מיתוס יחידה 101 ועיצוב הזיכרון בחברה הישראלית".
בדבריו הדגיש הנשיא את פועלו של הנשיא הראשון, חיים וייצמן ז"ל עוד טרם התמנה לנשיא וציין במיוחד את מאמציו לטובת הקמת הבית הלאומי בארץ ישראל ובראשם תרומתו המכרעת לקבלת הצהרת בלפור, ואמר: "בדומה להצהרת כורש בשעתה, גם הצהרת בלפור הכירה בקשר ההדוק בין העם היהודי לארץ ישראל והעניקה לו לגיטימציה בינלאומית. אבל הצהרת בלפור חשובה לא רק משום ערכה ההצהרתי והסמלי," אמר הנשיא והמשיך: "הצהרת בלפור, נתנה את הגושפנקה הבינלאומית, המשפטית והמחייבת להקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל."
"היום, כשרוחות רעות מנשבות ומנסות לערער את הלגיטימציה של מדינת ישראל," אמר הנשיא והדגיש: "אנו צריכים לזכור כי זכותנו להקמת מדינה כאן בארץ ישראל היא זכות בסיסית חוקית וצודקת, שקיבלה הכרה בינלאומית רשמית כבר לפני תשעים ותשע שנים, כמעט מאה. הצהרת בלפור היא ההוכחה הטובה ביותר שמדינת ישראל הוקמה בזכות ולא בחסד, בכוח החוק והצדק ההיסטורי, ולא כפיצוי על השואה או על עוול אחר. חבר הלאומים לא עשה עימנו חסד, האומות הכירו בזכותנו לעמוד ברשות עצמנו במדינתנו הריבונית בארץ ישראל."
הנשיא בירך את הזוכים בפרס ועשייתם למען שימור הקשר בין העבר לעתיד, ואמר: "האירוע הזה לזכרם של נשיאים וראשי ממשלות שהלכו לעולמם הוא אירוע חשוב. ההווה שלנו כרוך בעברנו והוקרת והכרת מנהיגי העבר ועשייתם היא הבסיס עליו אנחנו יכולים לבנות את עתידנו.
אני רוצה לברך את חברי וחברות תכנית היסטוריונים צעירים של בית ספר התיכון על שם עמוס דה-שליט מרחובות, עירו של חיים ויצמן, ואת עדן רימון, תלמידת בית הספר "אשל הנשיא", ששמו הוא אות הוקרה לנשיא חיים ויצמן, על זכייתם בפרס. זכייתם של בני נוער בפרס החשוב הזה היא הזדמנות לראות את המפגש בין העבר הפורה שלנו לעתיד המבטיח של מדינתנו.
בהזדמנות זו אני גם רוצה לברך את הזוכה פרס ראש הממשלה, ד"ר אפרת זקבך. עיסוקה של ד"ר זקבך בהנצחה ובשימור זיכרון, הן בעבודותיה הקודמות שעסקו במגדר ובנשים, והן בעבודה שזיכתה אותה בפרס הנוכחי, מעצים את החיבור של העם בישראל לעברו ובונה את התשתית לעתידנו המשותף. לימוד העבר יוצר בסיס מעמיק, איכותי והכרחי לעתיד מבטיח, לתקווה ישראלית. יהי זכרם של נשיאי מדינת ישראל וראשי ממשלת ישראל שהלכו לעולמם, ברוך. ותהי מורשתם, מורשת ישראל, נצורה בלבנו לעד."
קרדיט צילום: מארק ניימן/ לע"מ